Voor overheden
Bij MDT ontwikkelen jongeren tussen de 12 en 30 jaar hun talenten, ontmoeten ze nieuwe mensen en doen ze tegelijkertijd iets voor een ander en/of de samenleving.Met meer dan 5.000 partnerorganisaties, meer dan 60.000 jongen die al hebben deelgenomen en nog eens ruim 98.000 jongeren die binnenkort kunnen starten, maakt MDT echt een verschil in de samenleving. Veel jongeren doen bij MDT ervaring op bij externe organisaties waar ze belangrijke arbeidsvaardigheden leren, zoals verantwoordelijkheid nemen en samenwerken. Zo kunnen jongeren hun positie op de arbeidsmarkt versterken. Ook draagt MDT bij aan andere maatschappelijke opgaven, bijvoorbeeld het vergroten van jongerenparticipatie, het versterken van vrijwilligerswerk en een inclusieve samenleving.
Hoe past MDT in mijn SROI-beleid?
Veel gemeenten maken bij SROI gebruik van de bouwblokkenmethode. MDT kan als optie worden toegevoegd aan het bouwblok ‘bijdragen aan maatschappelijke activiteiten’. Maar MDT kan ook op andere manieren aansluiten, afhankelijk van het bestaande SROI-beleid. Om de bijbehorende SROI-waarde te berekenen, passen we vaak de volgende berekening toe:
Praktijkvoorbeeld Zaanstreek-Waterland zet MDT in voor SROI
Regio Zaanstreek-Waterland is één van de koplopers in het opnemen van MDT in hun SROI-beleid. In deze regio kunnen opdrachtnemers van de gemeenten hun SROI-verplichting invullen door samen te werken met MDT Local Heroes.
Bekijk casus
Praktijkvoorbeeld Ministerie van VWS, Diversion, De Nieuwe Verbinders en SROI
Diversion, het bureau dat nauw is betrokken bij de verduurzaming van MDT, heeft een maatwerkplan ontwikkeld voor de invulling van hun SROI-verplichting richting het Ministerie van VWS. Dit houdt in dat zij zelf het programma De Nieuwe Verbinders uitvoeren, dat eerder als MDT-project is ontwikkeld.
Bekijk casus