MDT en Social Return on Investment

Steeds vaker wordt maatschappelijke diensttijd (MDT) gezien als een waardevolle aanvulling op het beleid voor Social Return on Investment (SROI). Via SROI dragen bedrijven die een opdracht uitvoeren voor een publieke opdrachtgever, zoals gemeenten, bij aan een inclusievere arbeidsmarkt of andere maatschappelijke opgaven. 

Voor bedrijven

MDT biedt een mooie kans om jouw kennis en expertise in te zetten voor jongeren in de omgeving. Vanuit jouw eigen kracht kan jij jongeren helpen bij het ontdekken en ontwikkelen van hun talenten, vaardigheden en houding ten opzichte van zichzelf en de samenleving. Ook kan je via MDT jongeren betrekken bij jouw bedrijf of sector. Wil je weten welke MDT-projecten er in de buurt zijn? Ga naar www.doemeemetmdt.nl/projecten/. Samen met jouw opdrachtgever kan je de mogelijkheden voor SROI bespreken.

Hoe kan ik mijn SROI-verplichting invullen via MDT? 
1. Bieden van een MDT-plek met begeleiding (intern).
2. Begeleiden van jongere(n) gedurende hun MDT-traject (extern).
3. Organiseren van workshops of bedrijfsbezoeken.
4. Financieel bijdragen aan een MDT-organisatie.

Praktijkvoorbeeld Den Bosch, ABN AMRO, MDT School des Levens en SROI
ABN AMRO is een samenwerking gestart met MDT School des Levens in Den Bosch, waarbij zij jongeren coachen op het gebied van ondernemerschap. Je leest er alles over in onderstaande casus.

Lees de casus (90.2kB)

Praktijkvoorbeeld Leeuwendaal, MDT SWOM Academie, MDT Make a Difference Today en SROI Leeuwendaal geeft talentenworkshops bij twee MDT-initiatieven, waarmee zij hun social return-verplichting op een vernieuwende wijze invullen. Je leest hier alles over in onderstaande casus.

Lees de casus (65.6kB)

Voor overheden

Bij MDT ontwikkelen jongeren tussen de 12 en 30 jaar hun talenten, ontmoeten ze mensen buiten hun eigen leefwereld en doen ze tegelijkertijd iets voor een ander en/of de samenleving.

Veel jongeren doen bij MDT ervaring op bij externe organisaties waar ze belangrijke arbeidsvaardigheden leren, zoals verantwoordelijkheid nemen en samenwerken. Zo kunnen jongeren hun positie op de arbeidsmarkt versterken. Ook draagt MDT bij aan andere maatschappelijke opgaven, bijvoorbeeld het vergroten van jongerenparticipatie, het versterken van vrijwilligerswerk en een inclusieve samenleving. Wanneer een klassieke uitvoeringsvariant van SROI niet haalbaar is, kan MDT dus een zeer waardevolle aanvulling zijn op bestaand SROI-beleid.

Hoe past MDT in mijn SROI-beleid?
Veel gemeenten maken bij SROI gebruik van de bouwblokkenmethode.MDT kan als optie worden toegevoegd aan het bouwblok ‘bijdragen aan maatschappelijke activiteiten’. Maar MDT kan ook op andere manieren aansluiten, afhankelijk van het bestaande SROI-beleid. Om de bijbehorende SROI-waarde te berekenen, passen we vaak de volgende berekening toe:

SROI-waarde = aantal uren inzet bedrijf x uurtarief bedrijf

Praktijkvoorbeeld Zaanstreek-Waterland zet MDT in voor SROI
Regio Zaanstreek-Waterland is één van de koplopers in het opnemen van MDT in hun SROI-beleid. In deze regio kunnen opdrachtnemers van de gemeenten hun SROI-verplichting invullen door samen te werken met MDT Local Heroes. Je leest er alles over in onderstaande casus.

Bekijk de casus

Praktijkvoorbeeld Ministerie van VWS, Diversion, De Nieuwe Verbinders en SROI
Diversion, het bureau dat nauw is betrokken bij de verduurzaming van MDT, heeft een maatwerkplan ontwikkeld voor de invulling van hun SROI-verplichting richting het Ministerie van VWS. Dit houdt in dat zij zelf het programma De Nieuwe Verbinders uitvoeren, dat eerder als MDT-project is ontwikkeld.

Bekijk de casus

Voor MDT-organisaties

Samenwerken met een bedrijf kan jouw MDT meer verdieping geven. Door gebruik te maken van de specifieke kennis en expertise van bedrijven kan je bijvoorbeeld je eigen coachings-/ trainingsaanbod verbeteren. Mogelijk kan je hierdoor ook de kosten verlagen. Daarnaast biedt deze samenwerking MDT-jongeren de mogelijkheid om kennis te maken met bedrijven in hun omgeving en om vaardigheden op te doen. Jongeren kunnen op die manier hun positie op de arbeidsmarkt versterken. Zo wordt ook jouw MDT-traject verstevigd.

Template voor MDT-organisaties
Wil je in gesprek met gemeenten of bedrijven om de samenwerkingsmogelijkheden via SROI te onderzoeken? Dit template bevat alle basisinformatie om het gesprek aan te gaan en kan worden aangevuld met specifieke informatie.

Download template (80.9kB)

Meer weten of zelf aan de slag?

Wil je meer weten over de praktijkvoorbeelden, of zoek je ondersteuning bij het opzetten van een samenwerking binnen MDT en SROI? Neem contact op met Lisa Jansen via mdt@doemeemetmdt.nl, met in onderwerp-regel 'SROI'.

Er is een oude browser gedetecteerd.
Helaas wordt deze website hierbij niet ondersteund. Upgrade naar een nieuwe versie van Microsoft Edge, Google Chrome of Mozilla Firefox om de website te bezoeken.